Tags: Ekologji Faqe: 1 Nga 1

Në lumë nuk ka më ujë, vetëm plehra

Në lumë nuk ka më ujë, vetëm plehra

Studimet më të fundit në këtë fushë kanë nxjerrë parashikimin e frikshëm se deri në vitin 2050, në dete do të ketë më shumë mbetje plastike se sa peshq

Më shumë »
Kostarika - shtet i vogël me ide të madhe

Kostarika - shtet i vogël me ide të madhe

Fjalim nga Monika Araja, një femër që lufton për mbrojtjen e mjedisit dhe burimeve ripërtrirëse, një fjalim ku paraqet një vizion të guximshëm për një botë të përkushtuar ndaj përdorimit të energjisë së pastër në të gjitha segmentet.

Më shumë »
Pajisje që pastron ujin e ndotur për 20 minuta

Pajisje që pastron ujin e ndotur për 20 minuta

Shkencëtarët krijuan një pajisje të hollë me madhësinë e pullës postale që mund të shkatërrojë 99.9 përqind të bakterieve në ujë për 20 minuta. Kuptohet, me ekzpozimin e ujit të ndotur në dritë diellore mund ta arrini këtë, sepse rrezet ultravjollcë i sulmojnë bakteriet, por ky proces i destilimit zakonisht zgjat 48 orë. Në vend të kësaj, aparati i ri ka spektër të madh të dritës diellore që përshpejton procesin. "Pajisja ynë duket si qelq i vogël i zi në formë drejtkëndore. Vetëm vendosim këtë pajisje në ujë dhe e lëmë në diell, dhe dielli kryen tërë pubëb", spjegon shkencëtari kryesor, Çong Liu nga Universiteti Stenford. Pjesa e dukshme e spektrit diellor përmban një sasi të madhe të energjisë diellore, rreht 50% në krahasim me 4% nga rrezet ultravjollcë. Kjo pjesë e dukshme e spektrit diellor tërheq elektrone në shtresë të disulfidit molibd ( shpesh përdoret edhe si lubrikant industrial), gjë që shkakton reaksion kimik në ujë. Hidrogjen peroksidi dhe mjetet tjera për dezinfektim krijohen nga këto reaksione kimike, duke i larguar mikrobet nga uji. Kur analizohen nën mikroskop, materialet përbëhen nga mure shumë të holla, disulfid molibd të bashkuara në një qelq drejtkëndor. "Është interesante të shihet se si zhvillimi i materialit arrin performanca aq të mira. Qëllimi ynë ishte të zgjidhet problemi me ndotjen e mjedisit, që njerëzit të mund të jetojnë më mirë", thotë Liu. Një ndër faktorët kryesor që mund ta bëjë këtë pajisje të përshtatshme për tregun është fakti që disulfidi molibd është i lirë. Para se të jetë i gatshëm për përdorim masiv, ekipi i Stenfordit duhet të testojë edhe 3 bakterie. Hulumtimi është shpallur në revistën "Nature Nanotechnology".

Më shumë »
Kjo sipërmarrëse e re po shpëton botën nga mbeturinat plastike

Kjo sipërmarrëse e re po shpëton botën nga mbeturinat plastike

Pse shpenzojmë mjedisin tonë të shtrenjtë dhe resurset e tij duke krijuar me miliona shishe të plastikës për shampo, losion, kremëra dhe prodhime tjera kozmetike, kur 90% e këtyre prodhimeve është ujë? Pikërisht për këtë, Brien Vest ka dashur të gjejë diçka krejtsisht të re dhe të ndryshme ekologjike. Ajo ka krijuar linjën e prodhimeve, të quajtur Etik.

Më shumë »
Norvegjia u bë shteti i parë që ndaloi prerjen e drunjve

Norvegjia u bë shteti i parë që ndaloi prerjen e drunjve

Norvegjia u bë shteti i parë i cili ndaloi prerjen e drunjve - një hap i madh në kontrollimin e shkatërrimit global të pyjeve.

Më shumë »
Në Paris do të ndërtohet një lagje në mes të pyllit dhe autobanit

Në Paris do të ndërtohet një lagje në mes të pyllit dhe autobanit

Në skaj të Parisit gjendet një vendparkim i cili do të shndërrohet në diçka shumë më e bukur dhe më e dobishme. Arkitektët e quajnë projektin e tyre "fshat lundrues në mes të pyllit". Fshat në Paris?

Më shumë »
Një material i ri shndërron CO2 në lëndë djegëse energjetike dhe ekologjike

Një material i ri shndërron CO2 në lëndë djegëse energjetike dhe ekologjike

Një material i ri i krijuar nga shtresa të kobaltit me madhësi mikroskopike mund ta shndërrojnë dioksid karbonin në një lëndë djegëse që mund të digjet pa mbeturina helmuese dhe të përdoret si burim i energjisë.

Më shumë »
Shkencëtarët prodhuan biopolimer që mund të riciklohet

Shkencëtarët prodhuan biopolimer që mund të riciklohet

Bota dhe shtetet në zhvillim po përballen me problem të madh me prodhimet e përdorura të plastikës.

Më shumë »
Si përjetohet tërë muaji pa veturë?

Si përjetohet tërë muaji pa veturë?

Në gusht të vitit 2013, një lagje në Kore të Jugut i ndaloi automjetet për tërë muajin. Rrugët kaotike janë mbushur me këmbësorë, çiklistë dhe fëmijë duke luajtur. Restorantet kanë përdorur vendin për karrige dhe tavolina tjera, ndërsa banorët i kanë përdorur rrugët për organizim të programeve dhe garave të ndryshme.

Më shumë »
Shkolla më e re në Danimarkë është mrekulli shkencore

Shkolla më e re në Danimarkë është mrekulli shkencore

A ka diçka që nuk u shkon për dore skandinavezëve? Përkrah të gjitha projekteve me të cilat e mahnisin botën, tani kanë arkitekturë që bashkohet me ekologjinë.

Më shumë »
8.8 miliona tonelata plastikë në vit hidhen në oqeane

8.8 miliona tonelata plastikë në vit hidhen në oqeane

Të gjithë i dimë fotografitë katastrofale të oqeaneve, të mbuluara me mbeturina.

Më shumë »
E mëparshme 1 E ardhshme