Shkenca Faqe: 5 nga 47

Xhef Bezos po ndërton një raketë gjigante

Xhef Bezos po ndërton një raketë gjigante

Xhef Bezos shpalli "New Glenn", një raketë e re gjigante për përdorim të shumëfishtë.

Më shumë »
Matematikë e thjeshtë që do t'ju shkaktojë dhimbje koke

Matematikë e thjeshtë që do t'ju shkaktojë dhimbje koke

Edhe një detyrë që u shkakton gjimanstikë mendore. Nëse ju merrni parasysh mësimet e algjebrës, atëherë ju nuk do të keni asnjë problem për të zgjidhur këtë detyrë.

Më shumë »
Elefantëve afrikanë u shkruan me të zezë

Elefantëve afrikanë u shkruan me të zezë

Ajo që ua bëri natyra dinosaurëve, tani u'a bën një njeri elefantëve të Afrikës.

Më shumë »
Projekti i hapësirës të Zuckerberg dhe Hawking

Projekti i hapësirës të Zuckerberg dhe Hawking

Për këtë qëllim, kompania ka themeluar Iniciativat Përparime, tek bordi i të cilave është edhe Mark Zuckerberg.

Më shumë »
Shkencëtarët kanë analizuar se si truri bëhet i varur nga sheqeri

Shkencëtarët kanë analizuar se si truri bëhet i varur nga sheqeri

Truri është plot me të dhëna dhe mund të riprogramohet shumë lehtë. Kjo është një karakteristikë pozitive deri diku, sepse na ndihmon të mësojmë mënyra të reja të sjelljes, por nëse kjo gërshetohet me shprehi të këqia, atëherë situata mund të jetë problematike. Për të mësuar më shumë për atë që nxit këtë proces, shkencëtarët kanë zhvilluar teknikë të re me të cilën shohin se çfarë ndodh në tru në kohë reale.

Më shumë »
Gjeniu 11-vjeçar që u popullarizua në "Twitter"

Gjeniu 11-vjeçar që u popullarizua në "Twitter"

Sigurisht derisa keni qenë në shkollë të mesme ose fakultet keni pasur një nxënës shumë të mençur në klasë, i cili sikur nuk ka asgjë që nuk di. Kupton çdo gjë që ligjërojnë profesorët, i kalon testet pa problem. Por, është çudi kur të gjitha këto karakteristika i ka një djalë 11-vjeçar.

Më shumë »
Për varësinë ndaj kafesë është fajtore gjenetika

Për varësinë ndaj kafesë është fajtore gjenetika

Në përgjithësi kafe është një ritual i përditshëm për shumë njerëz, dëshira për të pirë bëhet e nevojshme, shpesh e varur.

Më shumë »
Pse sytë lotojnë kur presim qepë?

Pse sytë lotojnë kur presim qepë?

Kjo është një reaksion kimik.

Më shumë »
A do të fitojë Stiven Hoking më në fund Çmimin Nobël për gropat e zeza?

A do të fitojë Stiven Hoking më në fund Çmimin Nobël për gropat e zeza?

Kur bëhet fjalë për gropat e zeza, shumica i paramendojnë ato si gropa ndëryjore, të cilat janë aq të dendura saqë nuk lëshojnë dritë.

Më shumë »
Qani më shpesh - është e shëndetshme!

Qani më shpesh - është e shëndetshme!

E rëndësishme është se në secilën mënyrë tashmë duket se e qara është një eliksir.

Më shumë »
Idea e "çmendur" e Kinës

Idea e "çmendur" e Kinës

Ajo mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar fushat e Tokës, si dhe pjesët nënujore dhe nëntokësore.

Më shumë »
Shtëpi për 500 euro

Shtëpi për 500 euro

"Tata Group", kompania e njohur e Indisë e cila ndërtoi automjetin më të lirë në botë, kësaj here shpalli në treg shtëpinë më të volitshme me emrin Nano. Automjeti ka vlerë prej 1500 eurove, ndërsa shtëpia Nano kushton vetëm 500 euro.

Më shumë »
Test që do t'ju zbulojë se sa mendoni

Test që do t'ju zbulojë se sa mendoni

Njerëzit më inteligjent llogaritet që janë më përtac ose më pak aktiv në krahasim me ata që mendojnë me kapacitet më të ulët. Të parët kalojnë shumë kohë në botën e tyre të brendshme, ndërsa të fundit janë fizikisht aktiv për ta mbushur kohën.

Më shumë »
Pa nënën askund- Pse fëmijët e vegjël janë të lidhur kaq shumë pas prindërve?

Pa nënën askund- Pse fëmijët e vegjël janë të lidhur kaq shumë pas prindërve?

Për fëmijët e vegjël mami dhe babi janë njerëzit më të mirë në botë. Si ata shfaqin ndjenjat e tyre?

Më shumë »
U zbulua se cili etnitet plaket më ngadalë

U zbulua se cili etnitet plaket më ngadalë

Shkenca ka zbuluar gjenin më të ngadaltë të plakjes, i cili është një gjen i Latinos.

Më shumë »
Pajisje që pastron ujin e ndotur për 20 minuta

Pajisje që pastron ujin e ndotur për 20 minuta

Shkencëtarët krijuan një pajisje të hollë me madhësinë e pullës postale që mund të shkatërrojë 99.9 përqind të bakterieve në ujë për 20 minuta. Kuptohet, me ekzpozimin e ujit të ndotur në dritë diellore mund ta arrini këtë, sepse rrezet ultravjollcë i sulmojnë bakteriet, por ky proces i destilimit zakonisht zgjat 48 orë. Në vend të kësaj, aparati i ri ka spektër të madh të dritës diellore që përshpejton procesin. "Pajisja ynë duket si qelq i vogël i zi në formë drejtkëndore. Vetëm vendosim këtë pajisje në ujë dhe e lëmë në diell, dhe dielli kryen tërë pubëb", spjegon shkencëtari kryesor, Çong Liu nga Universiteti Stenford. Pjesa e dukshme e spektrit diellor përmban një sasi të madhe të energjisë diellore, rreht 50% në krahasim me 4% nga rrezet ultravjollcë. Kjo pjesë e dukshme e spektrit diellor tërheq elektrone në shtresë të disulfidit molibd ( shpesh përdoret edhe si lubrikant industrial), gjë që shkakton reaksion kimik në ujë. Hidrogjen peroksidi dhe mjetet tjera për dezinfektim krijohen nga këto reaksione kimike, duke i larguar mikrobet nga uji. Kur analizohen nën mikroskop, materialet përbëhen nga mure shumë të holla, disulfid molibd të bashkuara në një qelq drejtkëndor. "Është interesante të shihet se si zhvillimi i materialit arrin performanca aq të mira. Qëllimi ynë ishte të zgjidhet problemi me ndotjen e mjedisit, që njerëzit të mund të jetojnë më mirë", thotë Liu. Një ndër faktorët kryesor që mund ta bëjë këtë pajisje të përshtatshme për tregun është fakti që disulfidi molibd është i lirë. Para se të jetë i gatshëm për përdorim masiv, ekipi i Stenfordit duhet të testojë edhe 3 bakterie. Hulumtimi është shpallur në revistën "Nature Nanotechnology".

Më shumë »
Gjallesë e pazakontë detare me sy të mëdhenj që i habiti shkencëtarët

Gjallesë e pazakontë detare me sy të mëdhenj që i habiti shkencëtarët

Gjallesë e pazakontë detare me sy të mëdhenj që i habiti shkencëtarët

Më shumë »
Të gjitha hulumtimet NASA-s vihen në dispozicion falas në internet

Të gjitha hulumtimet NASA-s vihen në dispozicion falas në internet

Portal i ri i PubSpace bën hulumtime të publikuara dhe të dhënat nga NASA të financuara për një periudhë prej një viti.

Më shumë »
U gjet arsyeja se pse disa njerëz janë të pa-shoqërueshëm

U gjet arsyeja se pse disa njerëz janë të pa-shoqërueshëm

Me testimin e 121 kandidatëve për të zbuluar nivelin e methylation, është gjetur se njerëzit me nivele të ulëta të oksitocinës janë më pak të shoqërueshëm.

Më shumë »