Zona misterioze "Zona e hijes" në oqeanin paqësor

 
"Zona e hijes" është rreth 2 kilometra poshtë sipërfaqes në një humnerë oqeanike, ku uji i "bllokuar" daton në shekullin e 4-të. Uji i lashtë ndërmjet 1000 dhe 2000 vjeç është nga koha kur fisi i lashtë gjerman i Goths nxiti fundin e Perandorisë Romake Perëndimore dhe zhvillimin e Evropës mesjetare.Vendi ndodhet 6,000 kilometra nga Oqeani Paqësor verior. Arsyeja që ky vend ekziston është një mister. Vendi u zbulua pak kohë më parë, por shkencëtarët ende nuk e dinë pse është zbuluar. Një ekip ndërkombëtar i studiuesve ka vendosur tani që zona të mos jetë e qarkulluar lart për të bërë kontakt me atmosferën me formën e shtratit të detit. Zona pothuajse ska asnjë lëvizje vertikale sepse ka faktorë që e pengojnë atë që ta bëjnë këtë. Zona shtrihet midis rrymave në rritje të shkaktuara nga topografia qe eshte e përafërt dhe burimet e ngrohjes gjeotermale nën 2.5 kilometra dhe era e cekët e drejtuar nga rryma më afër sipërfaqes.

Oxidimi i ulët i zonës do të thotë që jeta nënujore është e ndaluar, por jo plotësisht mungon. Atlantiku dhe Oqeani Indian gjithashtu kanë një "zonë hije", por nga një origjinë më e re, ndërsa ujërat e Antarktidës kanë një nivel të lartë të përmbajtjes së oksigjenit.

Studiuesit shpresojnë se puna e tyre do t'u ndihmojë shkencëtarëve të tjerë të kuptojnë kapacitetin e oqeaneve për të thithur nxehtësinë e bllokuar nga rritja e gazrave serrë.
 
Data e shpalljes 27.11.2017 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook