Si mund të kërkoni valët gravitacionale me shkencëtarët?

 


Muajin e kaluar u njoftua se shkencëtarët në observatorin për valët gravitacionale LIGO kanë gjetur një kohë të shkurtër të quajtur valët gravitacionale. Kjo konfirmoi teorinë e Ajnshtajnit që ai e dha një shekull më parë. Kështu filloi një epokë e re e kërkimit shkencor - një epokë në të cilën ju mund të mirrni pjesë dhe të ju.

Einstein@Home është një "screensaver" që vepron në kompjuter kur kompjuteri pushon. Siç është raportuar nga programi "Gizmodo" skanon të dhënat nga observatori të cilat janë mbledhur nga shtatori në janar. Rezultatet janë kthyer në një server të përbashkët.

Ta themi thjesht, programi kërkon sinjale që janë më të dobëta se sa ato të theksuara nga shkencëtarët në observatorin e vitit të kaluar (të cilën kemi mësuar muajin e kaluar). Burimi i këtyre sinjaleve të vogla nuk do të jetë një përplasje e vrimave të zeza, por diçka si lëvizin yjet.

Sipas faqes së internetit, vullnetarët duke përdorur programin kanë zbuluar tashmë 50 yjet e reja Neutron.

Vizito faqen e internetit për të filluar duke kontribuar.
 
Data e shpalljes 26.03.2016 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: Sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook