A i keni ditur këto për Amsterdamin?

 
Fakte mahnitëse për AmsterdaminPjese më e madhe e Amsterdamin është sipërfaqe nënujore.

 Pika më e ulët është 6.7 metra nën ujë.

Amsterdami fillimisht ka qenë një fshat peshkimi.

11.000.000 shtylla të drurit e mbajnë qytetin të mbështetur për to.

Numri i pëgjithshem i kanaleve në Amsterdam është 165. Kjo dmth se ka me shum ekanale se Venecia.

Të gjitha korsitë pë biçikleta janë të mbledhura dhe janë me të njejtën gjatësi 400 kilometra.

Në Amsterdam ka më shumë biçikleta sesa njerëz (881.000 biçikleta,811.000 njerëz.

Gjuha angleze është gjuha e dytë zyrtare në Amsterdam. Pothuajse qdokush atje flen dhe kupton anglisht.

Banorët e Amsterdamin vozisin biçikletë për çdo rast: kur ata të shkojnë në punë, kur ata të shkojnë në plazh, kur i dergojne fëmijët e tyre në shkollë, kur eshte koha mediell dhe shi, edhe kur ata shkojnë në dasmë! 

Nga 25.000 biçikleta, vetëm 8.000 riparohen. Të tjerët përfundojne ne kanal çdo vit.

Banorët e Amsterdamit duan që ti mbajenë perdet e tyre të hapura gjate gjithe kohes,edhe kur bëjnë punë private në shtëpi.

Nga gjerat me t evjedhura ne Amsterdam janë biçikletat. Rreth 100.000 biçkleta vidhen per qdo vit.

Numri i pergjithshem i urave ne Amsterdam është 1.281.

20.000.000 turiste e vizitojne Amsterdamin per qdo vjet. Kjo eshte 20 here numri me i madh sesa banoret e Amsterdamit.

Në Amsterdam jetojne 178 nacionalitete te ndryshme.

Në qytet ka 75 muzej. Ka prej tyre qe jane te dhene pas shahut, funeraleve,çnatat dhe historite e seksit.
 
Data e shpalljes 24.07.2014 në kategorinë Kultura
Përgatiti: Sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook