Kurioziteti përmirëson kujtesën

 
Studimet tregojnë se kurioziteti shkakton lumturi dhe shëron paragjykimin. Por shkencëtarët kanë gjetur një përfitim tjetër - kurioziteti përmirëson kujtesën. Sa më shumë që jeni kurioz për diçka, aq më lehtë do të jetë për të kujtuar atë që keni mësuar për të. Gjithashtu do të mbani mend informacionin e pabesueshëm që do të mësoni, edhe nëse nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me zonën ku jeni të interesuar.Një studim i vitit 2014 tregoi se kur njerëzit janë kuriozë për një çështje të caktuar, ata mësojnë dhe kujtojnë më shumë për të se për disa gjëra të tjera. 19 vullnetarëve u kërkua të lexonin më shumë se 100 pyetje nga fusha të ndryshme. Në vend që të përpiqeshin t'u përgjigjeshin pyetjeve, ishte e nevojshme vetëm të thuhej se sa kurioz ishin ata për përgjigjen.

Pastaj aktiviteti i tyre i trurit u monitorua kur studiuan përgjigjet e pyetjeve.

Rezultatet treguan se kur njerëzit ishin kuriozë për përgjigjet, ata kujtuan më mirë, 24 orë më vonë. Ata gjithashtu kujtojnë më mirë fytyrat që shfaqen në ekranet, të cilat i kishin parë para se të mësonin përgjigjet ndaj pyetjeve për të cilat ishin kurioz.

Shkencëtarët kanë zbuluar se në momentin e kuriozitetit në rajon në trurin e ngarkuar me shpërblime ka një aktivitet më të lartë, kështu që dopamina është e sekretuar.

Kjo do të thotë se nëse diçka mësohet me një komponent emocional, do të zgjasë më shumë. Gjithkush pranon se kurioziteti është ai që nxit pyetjet dhe duke bërë kështu krijimin e një dëshire për të mësuar dhe zbuluar gjëra të reja.
 
Data e shpalljes 18.12.2017 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook