Harta e botës për religjionin

 
83 vende favorizojnë një fe të veçantë - qoftë zyrtare në shtet ose duke u siguruar trajtim të autorizuar feve të tjera.Qendra kërkimore "Pew" analizoi 199 vende, dhe u konstatua se feja me e preferuar ishte ofruar në mbi 40% të vendeve të anketuara. Islami është feja më e dëshirueshme në 27 vende dhe krishterimi në 13.

Kjo është një listë e feve zyrtare shtetërore:

Budizmi: Butani dhe Kamboxhia.

Krishterimi:

-Armeni
- Kosta Rika
- Danimarkë
- Republika Dominikane
- Greqi - Islanda
- Lihtenshtajn
- Malta
- Monako
- Norvegji
- Tuvalu
- Britania e Madhe
- Zambia

Islami:
- Afganistan
- Algjerinë
- Bahrein
- Bangladeshi
- Brunei
- Komori
- Xhibuti
- Egjipti
- Irani
- Iraku
- Jordan
- Kuvajt
- Libi
- Malajzia
- Maldive
- Mauritania
- Marok
- Omani
- Pakistan
- Palestina
- Katar
- Arabia Saudite
- Somalia
- Tunizi
- Emiratet e Bashkuara Arabe
- Sahara Perëndimore
- Jemen

Judaizmi: Izraeli.

Vendi ynë i përket listës së vendeve në të cilat theksohet popullsia e krishterë, megjithëse ka një përqindje të madhe të muslimanëve. Sidoqoftë, feja zyrtare e shtetit është krishterimi dhe kjo është ortodoksia. Kjo është lista e vendeve që kanë fetë më të dëshirueshme shtetërore:

Budizmi - Burma (Myanmar), Laosi, Mongolia dhe Sri Lanka.

Krishterimi:
- Andorra
- Angola
- Argjentinë
- Bjellorusi
- Republika e Gjelbër
- Guinea
- Finlandë
- Gjeorgji
- Guatemalë
- Haiti
- Honduras
- Itali
- Libi
- Moldavia
- Nikaragua
- Panama
- Papua Guinea e Re
- Paraguaj
- Peru
- Poloni
- Maqedoni
- Rumania
- Rusia
- Samoa
- Spanjë
- Zvicra
- Tonga

Islami: Sudani, Siria dhe Turqia.

Ka më shumë fe në: Eritre, Indonezi, Lituani, Serbi dhe Togo. 

10 vende rregullisht rregullojnë të gjitha institucionet fetare ose janë aktivisht armiqësore ndaj fesë në përgjithësi.

Shumica e qeverive në botë janë neutrale.
 
Data e shpalljes 16.10.2017 në kategorinë Jeta
Përgatiti: sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook