Veturat e parkuara në diell arrijnë shpejt temperatura vdekjeprurëse

 
Çdo vit ka disa raste të fëmijëve ose kafshëve shtëpiake që ndërrojnë jetë për shkak të nxehtësisë së tepërt në makina.

Shkencëtarët në Arizona kanë provuar, pas eksperimenteve, se temperatura e rrezikshme në automjete mund të arrihet edhe pas një ore pjekjeje në diell, por edhe rrezikun e parkimit në hije.

Foto: Pixabay

Temperatura e trupit në makinë mund të rritet deri në 40 gradë Celsius pas vetëm një orë dhe kjo mund të çojë në një goditje të nxehtë.

Shkencëtarët përdorën gjashtë makina të madhësive dhe ngjyrave të ndryshme që ishin parkuar në diell. Është treguar se automjetet më të vogla janë jashtëzakonisht të shpejta për t'u ngrohur dhe pas një ore temperatura mbi 47 gradë është regjistruar në të gjitha makinat.

Në hije, temperatura mesatare ishte rreth 40 gradë, por pas dy orësh ishte aq e rrezikshme sikur në diell, sipas një studimi të botuar në revistën Temperature. Shkencëtarët kanë treguar se volanët në diell digjen në 52 gradë Celsius pas një ore dhe paneli i kontrollit arrin 69 gradë.

“Hulumtimi ka treguar se edhe parkimi i automjetit në hije mund të jetë vdekjeprurëse për një fëmijë të vogël", tha Nancy Selover, një klimatolog nga ASU.

“Frymëmarrja në makinë krijon një efekt shtesë për shkak të lagështirës më të lartë në ajër, duke e bërë më të vështirë të freskohet për shkak të djersitjes”, shtoi ajo.

Bashkë-autorja e hulumtimit Jennifer Vanos theksoi se njerëzit mund të pësojnë edhe në temperatura nën 40 gradë, duke theksuar se disa viktima të goditjes së nxehtësisë mund të kenë pasoja të qëndrueshme për trurin dhe organet e tjera
 
Data e shpalljes 16.07.2018 në kategorinë Jeta
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook