Si dukej bota 300 milion vjet më parë?

 
Njëherë e një kohë, sipërfaqja e tokës është e vendosur vetëm ne një kontinent tei madh i cili ka shkrirë të gjitha kontinentet që janë të njohur sot.Superkontinenti i quajtur Pangaea ze kane formuar ujërat e oqeanit të madh Pantalasa dhe u formua rreth 335 milionë vjet më parë. Shkencëtarët besojnë se shumica janë të vendosura në hemisferën jugore dhe filloi të ndahet rreth 175 milionë vjet më parë.

Përçarje e pllakave tektonike çoi në ndodhjen e hemisferës veriore Laurasia Tokës dhe Gondwana në jug. Dy kontinentet e mbetura i ndan oqeani Tethys, dhe ata ende kane mbetur sot e kesaj dite.Projektuesi Massimo Pjetrobon thuhet se ka botuar një hartë të Pangea me kufijtë moderne politike, të cilat mund të shihen disa gjëra interesante.

Për shembull, Britania nuk ka qenë një ishull, por kufizohet nga Franca, Kanadaja ndan kufiri me Danimarkën, Portugalinë, Brazili ka si fqinjët Namibia dhe Liberia Italia kufi Tunizia, Libia dhe Greqia.Ironikisht, Tibeti ishte pjesë e Kinës, por është e bashkangjitur në Australi dhe Shtetet e Bashkuara në kufi me Kubën, Senegal dhe Maroku. Antarktida është e rrethuar nga India, Australia, Sri Lanka, Mozambik dhe Afrikën e Jugut.

Harten në rezolucion të lartë mund t'a shikoni këtu.
 
Data e shpalljes 13.05.2017 në kategorinë Jeta
Përgatiti: sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook