A mund të zgjidhni detyra 8 shekuj të vjetra?

 
Nëse ju doni që të zgjidhni detyra prej tetë shekujve, një Bibliotekë britanike ka një mesazh për ju. Të shkruar në shpatë mesjetare, dhe pse.

 

Shpata është në shfaqur në Bibliotekën Kombëtare në ekspozitën e Britanisë së Madhe të quajtur "Magna Carta: Ligji, Pavarësi,Trashëgimi ". Shpata është e rëndë 1.2 kg dhe 964 mm e gjatë u gjet në Lincolnshire në 1825. Ajo mendohet se është bërë në Gjermani, diku në shekullin e 13.

Shpata është shumë interesante, sepse në atë është shkruar me shkronja të arta : + NDXOXCHWDRGHDXORVI +.

Supozohet se ky është një artikull fetar, por gjuha është tërësisht e panjohur dhe pa e ditur kuptimin. Prandaj, biblioteka ka kërkuar ndihmë nga publiku për të zgjidhur misterin.

Ndër propozimet e deri tanishme thuhet se gjuha është latine dhe do të thotë emrat e shenjtorëve.

 
Data e shpalljes 12.08.2015 në kategorinë Kultura
Përgatiti: Sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook