A e dini çfarë është një pjesë e vogël në cep të syrit tuaj?

 


Kur flasim për ndërtimin e një syri, të gjithë e dimë se behet fjale në lidhje me kushtet shikimet, lentet, kornea, irisit, sclera, nervit optik dhe retinës.

Por ju e dini se cila pjesë e syve, në latinisht quhet semilunaris plica? Është rozevkastiot "lagësht" pjesë ne këndin e brendshëm të syrit origjina e të cilit është shumë interesante.

Gjegjësisht, këndi është qepallë e mbetur e brendshme apo e tretë, të cilat kanë zogjtë dhe zvarraniket, dhe se njerëzit e kanë humbur përmes evolucionit. Të përmendet se syri i njeriut duket e ngjashme me kamerat: pjesa transparente e përparme e syrit të thyej rrezet e dritës, duke projektuar reduktuar imazhin e kundërt të retinës foto të ndjeshme, ku stacionet nervore janë konvertuar në impulse nervore elektrike.

Ndjenja e syve na mundëson për të dalluar ngjyrat dhe perceptimet ne thellësi. Syri i njeriut ka një fushë per te parë prej 200 gradë dhe mund të dallojë 10 milionë ngjyra.
 
Data e shpalljes 12.05.2017 në kategorinë Shëndet
Përgatiti: sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook