Mënyra fascinante se si sytë e kaltërt e marrin ngjyrën

 


Sytë e tu nuk janë blu (ose jeshile) sepse përmbajnë qeliza pigmentuese. Ngjyra e tyre është në fakt strukturore dhe përfshin fizikë mjaft interesante.

Pjesa me ngjyrë e syrit tuaj të quajtur iris dhe është i përbërë nga dy shtresa - epiteli dhe stroma mbrapa e para. Epiteli është vetëm dy qelizat e trashë dhe përmban një zi-kafe pigment - njolla të errëta që disa njerëz kanë në sytë fakt është epiteli.

Në të kundërt, stroma përbëhet nga fibra të pangjyrë kolagjenit. Ndonjëherë stroma përmban një pigment të errët të quajtur melanin, dhe nganjëherë përmban depozita kolagjene të tepërta. Dhe interesante, këta dy faktorë kontrollojnë ngjyrën e syve.

Për shembull, sy kafe përmbajnë një përqendrim të lartë të melaninës në stroma e tyre, e cila thith pjesën më të madhe të dritës që hyn në sy, pavarësisht nga depozitat kolagjenit, duke u dhënë atyre një ngjyrë të errët. sytë e gjelbër kanë pak melaninës në to, por edhe nuk kanë depozita kolagjenit. Kjo do të thotë se edhe pse një pjesë e dritës që hyn ata thithin grimcat pigment në dritë stroma shpërndaj si rezultat i diçka që quhet efekti i Tyndall, i cili krijon blu.

Kombinuar me melaninës kafe, kjo rezulton në të gjelbërt në horizont.

Sytë e kaltër janë potencialisht më interesante, sepse ngjyra e tyre është tërësisht strukturore. Njerëzit me sy të kaltër kanë një njollë plotësisht të pangjyrë pa pigment dhe nuk përmbajnë depozita kolagjene të tepërta. Kjo do të thotë që e gjithë drita që hyn në sy shpërndahet përsëri në atmosferë dhe si rezultat i efektit Tyndale, krijohet një ngjyrë blu. Kjo do të thotë se sytë e kaltër nuk kanë një sërë ngjyrash - kjo varet nga sasia e dritës që është në dispozicion kur ju shikoni.
 
Data e shpalljes 11.01.2018 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: S.N / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook