Shkencëtarët kroatë në hap për të arritur trajtimin e kancerit të mushkërive të bardha

 
Profesori në Departamentin e Biokimisë dhe Gjenetikës Mjekësore në Universitetin e Torontos, Dr. Igor Staglary, tha se ai dhe ekipi i tij erdhën një hap në trajtimin e një tumori më të keq të sotëm - kancerit të mushkërive.Procesi ka ardhur në një fazë ku barnat janë gati për përdorim dhe do të fillojë të zbatohen në Kroaci. Së shpejti do të fillojë me kërkime në Kanada, tha Staggilar.

Rruga për një zbulim të tillë zgjat nga 8 deri në 10 vjet, por në këtë rast ka zgjatur 5 vjet. Një teknologji e re u përdor për të studiuar 500 sëmundje të ndryshme njerëzore. Štagjar vuri në dukje se për këtë teknologji ai mori një shpërblim prej 3.25 milion dollarë. Me këto para, ai ka bërë përparim që premton se për pak vite do të ketë ilaçe për trajtimin e shumë llojeve të kancerit. Megjithatë, ai thekson se kurrë nuk do të jemi në gjendje të mposhtim tumoret, por ai beson se një ditë do të jemi në gjendje t'i kuptojmë ato në nivelin molekular. Tumoret janë të zgjuar, zhvillohen dhe kur trajtohen me barna të caktuara, ato bëhen rezistente, thotë doktori. Ai theksoi se ne duhet të jemi të përgatitur me një seri barnash të reja që do të prodhohen pasi mutacionet të zbulohen në pacientë. Qëllimi i hulumtimit është trajtimi i tumoreve si sëmundje kronike në 20-30 vitet e ardhshme.

Mjeku thotë se gjenet kanë pak efekt në zhvillimin e kancerit, por kjo është vetëm 9%. 40% e të gjitha llojeve të kancerit mund të parandalohen duke i penguar ata të hahet dhe të pijnë, kështu që ne nuk do të ekspozohen ndaj viruseve dhe infeksioneve të baktereve, dhe shumica janë të këshilluar që të mos pinë duhan, thekson Staggard.
 
Data e shpalljes 09.01.2018 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: S.N / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook