Kush e shpiku metodën shkencore?

 
Historia është e mbushur me heronj të harruar. Ndonjëherë të tjerët e morën famen, dikur heronjtë ishin gra, ata jetonin në një botë të dominuar nga burrat. Në një kohë, bota perëndimore vendosi që disa individë nuk do të përfshiheshin në librat e historisë. Sigurisht që nuk keni dëgjuar për Ibn al-Haytham, njeriun që shpiku shkencën.Ai lindi në Basra, të sotmin Irak, rreth vitit 965, dhe në fillim të shekullit të 11-të ai u zhvendos në Kajro. Megjithëse detajet nuk janë të njohura, ai dihet se ka aftësi intelektuale vërtet mbresëlënëse dhe ai ka zakon të zemeroje njerez te gabuar.

Projekti i tij i parë i madh ishte diga që mund të rregullojnë rrjedhën e Nilit, por shpejt e kuptoi se do të ishte jopraktike. Pastaj ai ka punuar administratën, e cila nuk ka të vërtetë i përshtatet me dorë, dhe mendohet se ai falsifikuar marrëzi për të mbrojtur nga zemërimi i sundimtarit, i cili donte për të vënë atë në arrest shtëpie. Duket se një burg i tillë ishte i dobishëm për Ibn. Shkrimi tekste shkencore dhe dëshmoi se drita udhëton në një vijë të drejtë, tregoi se si funksionon pasqyra dhe i dha një argument të saktë se drita pushimet gjatë udhëtimit nëpër ujë. Më shumë gjasa, shkenca e tij, ose metoda shkencore, është kontributi i tij më i madh në shkencë. Ai donte të tregonte botën që kishte gjetur dhe si dhe donte që bota të provonte eksperimentet e tij. Kështu, eksperimentet e dokumentuara në mbi 40 gazeta akademike, në të cilën foli për sjelljen e dritës, lëvizjen e planetëve, si dhe arkitekturës dhe inxhinierisë.

Ibn al-Haytam nuk është një emër i njohur në Perëndimin. Megjithatë, puna e tij me ndikim - "Libri i Optikës" është përkthyer në latinisht 100 vjet pas vdekjes së tij. Edhe Leonardo da Vinci lexoi shënimet e tij. Nuk ka dyshim se shkenca evropiane u transformua në bazë të qasjes së Ibn.

 
Data e shpalljes 06.02.2018 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: S.N / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook