Fenomeni më i bukur në univers: BLAZAR

 


Cila është gjëja më e fuqishme në univers? Ylli? Supernova? Vrima e zezë? - asnjë nga këto gjëra nuk mund të krahasohet me pabesueshmërinë epike, xhaketën sportive (BLAZAR).

Blazar është një kuazar shumë kompakt (burim i kuazit kuazi-yjor) i lidhur me vrimën e zeze supermasaje të supozuar në qendër të një galaktike eliptike aktive gjigante.

Shumica e galaktikave të mëdha përmbajnë vrima të zeza supermasaje në qendrat e tyre (madje edhe në Rrugën tonë të Qumështit). Vrimat e zeza "thithin" gaz, pluhur dhe mbetje të tjera rreth tyre në mënyrë të shpejtë që çdo gjë tjetër nuk mund të ruajë ritmin. Kjo formon një lloj bllokimi të trafikut rreth një vrime të zezë të njohur si një makinë përshpejtuese. Presioni gravitacional që e bën vrimën e zezë në këtë disk është e mjaftueshme për të ngrohur deri në një milion gradë, duke lëshuar një sasi të madhe rrezatimi. Ndërkohë, vrima e zezë po lëviz shpejt, duke krijuar një fushë të mjaftueshme magnetike për ta kthyer materialin radioaktiv në "avione të fuqishme" që shpërthejnë nga çdo fund me një shpejtësi të dritës qindra mijëra vite dritë.

 
Data e shpalljes 05.02.2018 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: S.N / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook