Shkencëtarët kanë krijuar një lloj të ri të çelikut, më i forti deri më tani

 


lloj i ri çelikut, i frymëzuar nga struktura e kockave të njeriut, e cila është më e fortë se kurrë më parë, dhe është e mundur që të jetë vetë në gjendje të riparojë të çara që mund të kenë ndodhur në të, shkruan The Verge.

Kur krijimin e një lloj të fortë çeliku, shkencëtarët morën në konsideratë strukturën e eshtrave të njeriut, të cilat janë të lehta, por jo të brishtë, në sajë të brendshme që i ngjan një rrjet, i lidhur në një mënyrë që i jep rezistencë ndaj presionit të jashtëm. Një strukturë e tillë quhet microstructure hierarkike.

Shkencëtarët janë përpjekur të imitojë marrjen e çelikut në një mënyrë të ngjashme, sipas një studimi të publikuar në revistën Science.

Në përpjekjet për të krijuar materiale rezistente, një çeliku ri tip është marrë nga shtresa të mbivendosura, që do të thotë se në rast të një çarje në një shtresë do të zgjerohet mbi të tjerët.

Pjesë të ndryshme të shtresave kanë fortësi të ndryshme, duke rezultuar në një fortësi më të madhe të materialit.

Ky material nuk është testuar në rrethana të jetës reale, por në krahasim me llojet e tjera, shkencëtarët kanë gjetur se është shumë i fortë. Teknika e re strukturore do të mund të jenë të dobishme në studimet e tjera që përpiqen të krijojnë dhe materiale të tjera me forcë më të madhe.
 
Data e shpalljes 04.04.2017 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: Sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook