Arka e pasurisë në Evropë

 
Kasaforta e gjelbër në Kështjellën e Dresdenit e ruan njërën prej koleksioneve më të mëdha të pasurisë në Evropë. Me restaurimin e vet, ajo bëhet arka evropiane e pasurisë.

hjui8

Sundimtari i Saksonisë, Augusti i Dytë, në fillim të shekullit të 18të ka dashur ta bëjë Dresdenin qendër  të artit dhe kulturës. Ai ka ftuar artistët më të talentuar të jetojnë në këtë qytet. Augusti ka ndërtuar më shumë dhoma në të cilat i ka ekspozuar sendet me vlerë të paçmueshme. Kështu u fitua Kasaforta e gjelbër, muzeu i parë publik në Evropë.

jkkkji

Koleksioni i madh i zbukurimeve përfshin toptha kristali, figura të arta dhe diamantin e gjelbër të Dresdenit, diamanti i më i madh dhe më i çmueshëm i këtij lloji në botë.

nbmkjio9

Në vitin 1945, kasaforta është shkatërruar me bombardim. Pasuria është bartur në kështjellë, dhe pastaj është shpier në Rusi.

Në vitin 1958, zbukurimet janë kthyer në Dresden, por pjesa më e madhe e tyre nuk janë ekspozuar deri në fund të restaurimit në vitin 2004, me vlerë prej 45 miliona eurove.

hgjuy8i7

mjjik9
 
Data e shpalljes 02.11.2014 në kategorinë Kultura
Përgatiti: Arbina / Teksti nuk është i lektoruar:
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook