Tanket më të shtrenjta në botë

 
Tanku, sot një mjet i fuqishëm ushtarak i armatosur që shërben si mbështetje për këmbësorinë ose veprimet e vetme, së pari u shfaq në Britani të Madhe dhe më pas në Francë dhe Gjermani.

Nga prototipi i prodhuar në vitin 1916, nuk ishte shumë kohë para se makina me shenjën Markun të shkojë në prodhim serik.

Ishte ky tanku i parë dhe kishte formën e paralelogrameve. Ishte i armatosur me dy topa 57 mm dhe katër armë, tetë metra i gjatë, 4.2 i gjerë dhe 2.2 metra i gjatë. U përdor për herë të parë gjatë Luftës së Parë Botërore, kundër gjermanëve në lumin Somi më 15 nëntor 1916, transmeton Koha.

Që atëherë, teknologjia ushtarake ka ndryshuar fuqishëm, por tanket kanë mbetur një pjesë e rëndësishme e çdo inventari ushtarak. Rezervat e sotme janë shumë më të forta dhe më të shtrenjta se të parat. Më poshtë ju paraqesim disa nga tanket më të shtrenjta.

Foto: Koha

10. ZTZ-99 kineze në vlerë 2,6 milionë dollarë

Qëllimi i zhvillimit të këtij tanku ishte modernizimi i ushtrisë së vjetër kineze, dhe në fakt, ajo duhej të ishte një konkurrencë e fortë për tanket perëndimore. Por në fushën e teknologjisë së fundit ai kufizohet në luftën me objektiva të largëta. Disavantazhi kompenson lehtë rezultatet e mira në luftimin e drejtpërdrejtë dhe lëvizjen e mirë. Pesha relativisht e ulët, 54 tonë, mund të arrijë një shpejtësi prej 80 km / h. Posedon top prej 125 mm.

9. Arjun Mk II i Indisë në vlerë 6 milionë dollarë


Ky tank i përket një klase më të lartë, me peshë mbi 58 tonë dhe mund të arrijë një shpejtësi maksimale prej 70 km/h. Posedon top 120 mm që mund të depërtojë në armaturën më të trashë, dhe dy armë, një 7.62 mm me ngarkesë shpërthyese dhe një të rregullt 12.7 mm.

8. Merkava i Izraelit në vlerë 6 milionë dollarë

Ushtria izraelite është shumë krenare për këtë tank që është përshtatur me kushtet e shkretëtirës dhe kryesisht i përbërë nga pjesë amerikane. Ndryshe nga dizajni standard me motorin në pjesën e pasme të rezervuarit, Merkava ka një motor në anën e përparme. Ai arrin një shpejtësi prej 64 km/h, posedon top 120 mm, dy armë automatike 7.62 mm, një 12.7 mm dhe minahedhës 60 mm. Është kryesisht një tank mbrojtës, andaj ka një koleksion kaq të madh armësh.

7. Abrams M1A2 amerikan në vlerë 6.21 milionë dollarë

Deri kohët e fundit ai u konsiderua si tanku më i mirë në botë dhe pa dyshim ka marrë pjesë në më së shumti luftëra në botë. Fuqia e tij mbështete në topin 120 mm, artileritë 7.62 mm dhe 12.7 mm. Shpesh krahasohet me leopardin më të lirë gjerman 2. Blinda kryesisht përbëhet nga uraniumi i varfër, që i jep dendësi më të madhe çelikut dhe është radioaktiv në nivel minimum.

6. Leopardi gjerman 2 në vlerë 6.8 milionë dollarë

Peshon 68 tonë, por pavarësisht kësaj arrin shpejtësi prej 72 km/h duke iu falënderuar gjeneratës më të re të motorëve prej 1500 kuaj fuqi. Leopard 2 është i specializuar për luftë të afërt dhe ka blindë shumë të rëndë. Posedon top 120 mm me dy artileri prej 7,62 mm.

5. Armata T-14 ruse në vlerë 7.8 milionë dollarë

Ai përfaqëson një brez të ri të tankeve kryesore luftarake ruse. Risia më e rëndësishme në këto tanke është kupola pa pilot. Ekuipazhi prej tre vetash është vendosur në një kapsulë të posaçme në pjesën e përparme, derisa armatimi dhe elektronika ndodhet në kupolë.

Arma kryesore është topi 125 mm dhe tanku arrin një shpejtësi prej 70-90 km/h, e cila është shumë më e madhe se çdo tank tjetër modern.

4. Lloji 10 ose TK-X japonez në vlerë 8.4 milionë dollarë Tanku më modern dhe kryesor luftarak i ushtrisë japoneze. Prototipi i tankut të ri të vitit 2010 është në prodhim serik dhe ka qenë në përdorim që nga viti 2012. I lehtë dhe elegant, peshon pak më shumë se 40 tonë dhe mund të arrijë 70 km/h. Është i blinduar me top prej 120 mm, me artileri 12.7 mm dhe 7.62 mm.

3. FV4034 Challenger II britanik në vlerë 8.6 milionë dollarë

Ky tank mban titullin e më të sigurtit në botë, pasi deri më tash nuk është shkatërruar asnjë njësi e tij. Ai përdoret nga ushtria britanike dhe ajo e Omanit. Rruga e tij luftarake e ka dërguar atë edhe në Kosovë, Bosnjë dhe Irak.

Posedon top 120 mm L30A1, sistemi më modern që mundëson të shtëna në lëvizje. Topi është plotësisht i stabilizuar, ndërsa kupolën dhe topin e lëviz elektromotori. Kupolës i nevojiten 9 sekonda për të lëvizur në 360 gradë. Ushtria britanike përdor granata që kanë rang të goditjes deri në 8 km dhe janë shumë efikase në goditjen e ndërtesave dhe makinave me blinda të lehta. Blinda më moderne në këtë çudi të teknologjisë është bërë nga një sanduiç i ashtuquajtur i blinduar që është një sekret i siguruar rreptë.

2. K2 Black Panther i Koresë Jugore në vlerë 8.8 milionë dollarë

Tanku kryesor i Koresë së Jugut peshon 61 tonë dhe përdor të gjitha sistemet e përmendura deri më tash, si forca të blinduara sanduiç dhe navigacion për errësirë, me një top prej 120 mm. Nuk janë prodhuar shumë njësi të tilla të këtij lloj tanku, andaj nuk dihet realisht se cilat janë mundësitë e tyre reale, transmeton Koha.

1. AMX-56 Leclerc francez në vlerë 9.3 milionë dollarë

Mori emrin sipas gjeneralit Philippe Leclerc de Hauteclocque, i cili gjatë Luftës së Dytë Botërore udhëhoqi divizionin e blinduar për çlirimin e Parisit. Posedon top special 120 mm, i cili i mundëson përgatitjen e 22 granatave me shpejtësi të të shtënave prej 12 granata në minutë. Aty janë edhe dy artileri prej 12,7 mm dhe 7,62 mm.

Mbrojtja e tankut kontrollohet nga sistemi GALIX, i cili ka bomba të shumta tymi, blloqe infra të kuqe dhe mina për këmbësorë. Blinda përbëhet nga armatura me titan dhe tjegulla speciale ERA. Peshon 56 tonë, dhe mund të arrijë 72 km/h dhe ka një sistem të veçantë shkarkimi që i ndihmon për t’u detektuar më vështirë në kamerat termike.
 
Data e shpalljes 02.08.2018 në kategorinë Jeta
 
 

Lajme të ngajshme nga Fakultetet.al

Lajme të rekomanduara nga Facebook