Qëndrimi më shumë se 3 orë para ekranit rrit rrezikun e diabetit

 
Duke kaluar në frontin e një ekran për më shumë se tre orë në ditë rrit rrezikun e diabetit tip 2 në fëmijët, shkruan "The Guardian". Në mesin e tyre ka më shumë yndyrë trupit dhe rezistenca më e madhe të hormonit insulinë se kolegët të cilët kalojnë një orë më parë TV ose duke luajtur lojëra.Autorët e studimit paralajmëruan se hulumtimi tregon se i vetmi faktor në shpërthimin është koha e kaluar në frontin e ekranit. Sipas tyre, është e rëndësishme dhe se si ne të ulen dhe se si ndalet se zakonet tona të përditshme.

Shkencëtarët studiuan të dhënat nga më shumë se 2 mijë fëmijë, të moshës nëntë deri në dhjetë vjet. Ata arritën në përfundimin se fëmijët që kalojnë më shumë se tre orë para ekranit, kanë 10.7 për qind më shumë insulinë, 10.5 për qind më shumë vlerë për vlerësimin e rezistencës ndaj insulinës dhe shuma 9.3 për qind më të larta të leptin, një hormon që kontrollon oreksin.

Të gjitha këto janë faktorët e rrezikut për paraqitjen e diabetit. Të dhënat janë mbledhur dhjetë vjet më parë se ka pasur smartphones, duke ekspertët besojnë se marrëdhëniet në mes ekraneve dhe rrezikun e shpërthimit të mbetet i pandryshuar.
 
Data e shpalljes 01.04.2017 në kategorinë Shkenca
Përgatiti: Sermijeta / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook