Si Portugalia doli nga kriza financiare?

 
Karriera e Joao Baptista është një shembull i mirë i transformimit të Portugalisë. Sipërmarrësi 34-vjeçar hapi barin e tij të parë në vitin 2011 në mes të krizës financiare në eurozonë. Tani, pas 6 vitesh, ai zotëron 5 nga baret më të bukura në Lisbonë dhe hap verën e 6 në Porto.Portugalia ishte një nga vendet në krizë, duke përfshirë Irlandën, Greqinë dhe Spanjën. Tani, vendi është marrë shpesh si shembull i ringjalljes ekonomike dhe hasi komente pozitive nga institucionet ndërkombëtare. Çfarë e bëri këtë ndryshim dhe do të marrë?

Në vitin 2011 Portugalia ka marrë ndihmë financiare nga 78 miliardë euro nga Evropa dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar. Gjatë krizës, shkalla e papunësisë arriti në 18 përqind dhe në mesin e të rinjve deri në 40 përqind. Pas shumë reformave fiskale dhe ekonomike nën mbikëqyrjen e Bashkimit Evropian dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar, Portugali gradualisht të shpëtoj nga ndihma ndërkombëtare. Që atëherë, ekonomia ka përparuar. Këtë vit ai ka parë një rritje prej 2.5 për qind dhe një ulje të papunësisë nën 10 për qind.

Ekspertët besojnë se rimëkëmbja ekonomike e vendit ka ardhur për shkak të politikave të Bankës Qendrore Evropiane dhe jo të qeverisë në vend. Banka e mbajti euros në një nivel të ulët, duke mbështetur eksportet. Megjithatë, qeveria beson se masat e tyre të kursimit kanë çuar në një përmirësim në ekonomi. Ata kanë zbatuar shkurtime në pensionet dhe pagat, por vendi konsiderohet si një nga ekonomitë më të prekshme pavarësisht situatës aktuale të qëndrueshme.Vendi ka ende borxhe. Buxheti i vitit 2018 mund të jetë një provë për qeverinë. Zgjedhjet lokale janë ndjekur, gjë që mund të nënkuptojë përjashtime shtesë nga politikat shtrënguese. Shumë kritikojnë se situata është vetëm një iluzion i menjëhershëm dhe jo një ndryshim i vërtetë. Por kjo dhe qeveria e mëparshme po mbështesin turizmin, i cili është i avancuar në një masë të konsiderueshme. Në 4 muajt e parë të vitit 2017, Portugalia ka marrë më shumë se 5.3 milion turistë.

Sipërmarrësit dhe qytetarët besojnë se nevojiten më shumë masa për të përmirësuar dhe stimuluar ekonominë, kryesisht në fushën e turizmit dhe industrisë.
 
Data e shpalljes 01.03.2018 në kategorinë Ekonomia
Përgatiti: S.N / Teksti nuk është i lektoruar:
Tags:
 
 

Lajme të rekomanduara nga Facebook